Hur satellitbredband fungerar

 

Täckning

Satellittdekning i europa

På samma sätt som man med parabol för TV nästan kan använda den var än man vill, går det med en liknande teknologi att även skicka och ta emot data med hjälp av en parabol. Med parabolen riktat mot satelliten som ligger söder om horisonten, ett specialutvecklad parabolhuvud som båda skickar och tar emot data med bra fart, och ett modem som klarer av att hantera all trafiken som passerar åt båda håll, kan man få et snabbt Internet nästan vart man vill. Med hastigheter upp mot 30 Bit/s ned och upp mot 6 Mbit/s ned räcker det till hela familjen med surfning, streaming och andra tjänster samtidigt.

Passar det här för mig?

bredband_for_familien

Många platser har en trög och dålig anslutning till Internet, antingen om det är med telefonkabeln eller via mobilnätet. Många platser har inte ens Fiber, ADSL eller mobiltäckning. I dessa fall är satellitbredband ett utmärkt sett att få åtkomst till nätet. Nu har äntligen alla våra paket blivit av med surfpotten, så du bestämmer vilken hastighet du önskar, och sen kan du surfa hur mycket du vill. Många företag använder satellitbredband från oss antingen som ända anslutning eller som backup om det lokala nätet skulle fungera. Satelliten är helt oberoande av täckningsförhållande eller kabelbrist på andra sändare eller kabler, och fungerar även där det inte finns mobiltäckning. Du kan även använda IP-telefoni via parabolen, och surfa, snappa, streama, ringa hem, och mycket mer – även där det inte finns mobiltäckning.

Om satelliten

ka-sat

Lite förenklad går det att säga att satelliten fungerar som en vilken som hälst annan sändare, bara denna sändaren är jättestärk och finns 34.000 kilometer bort. Med sina 82 olika transponders kan den skicka signaler till vilken plats som hälst i Norra Europa som har siktlina mot söder.

För att kunna ha snabb tvåvägs datakommunikation oavsett väder och för att möta morgondagen krav till hastigheter blev ett nytt KA-band utvecklat. Med detta bandet skickas signalerna i frekvenser mellan 26.5 och 80GHz vilket ger båda en otroligt stor räckvidd och som klarer av att hantera många gigabytes varje sekund, hela dygnet runt. Med sin otroliga räckvidd kan den täcka 99% av ytan i hela Skandinavia, och alla som har fri sikt mot söder.

Med ett eget parabolhuvud (LNB) kraftigt nog för att båda skicka och ta emot blixtsnabbt Internet, en tallrik specialutvecklad för att ta emot sändingarna på över 200MHz per transpondare så är det en revolution inom satellitteknik vi talar om, och en enorm utveckling från Ku-bandet som i dag används för att ta emot TV-signaler från satelliten i all huvudsak en väg.

KA-SAT är troligen världens mest avancerade kommunikationssatellit i kommerisell användning och ser till att du kan få snabbt Internet oavsett vart man är. Det enda som behövs är fri sikt och el.

TV och Internet på samma parabol

multifeed

Ved å bruke en sidemater kan man koble på inntil ytterligere to parabolhoder for å ha samme paraboltallerken til internett og TV fra både Viasat og Canal Digital. Siden paraboltallerkenen og hodet er spesialutviklet for å ta imot og sende høyhastighetsinternett med et helt eget feste til parabolhodet så er det vår tallerken som må benyttes. Med en sidemater kan du allikevel bruke de samme parabolhodene du har for å også ta imot TV-sendinger på samme paraboltallerken.

 

Vilken hastighet kommer jag att få?

Hastigheterna har en topphastighet på 30 Mbps ned och 6 opp. Genomsnittshastigheten våra kunder mäter i tider där alla andra också använder nätet brukar ligge på 15-17 Mbit/s ned och 4-5 Mbit/s upp, vilket betyder att även om man använder nätet i “prime time” (mellan 16-21 på vardag och i helgen)  kan ungefär tre personer med abonnemanget med 20 Mbit/s streama var sin film i HD samtidigt. Hastigheterna är såkallade “best effort” och kan vara lite trögere än skisserad i enskilda fall eller om signalstyrkan är lägre än 10dB.

Surfpott

Nu har vi äntligen blivit av med surfpotten, så alla våra paket har helt fri användning.

Man väljer en toppfart som man önskar och sen surfar man på denna hastigheten tills toppfartskvoten är användt. Sen kommer abonnemanget reduceras till 1/1, 2/1 eller 3/1 Mbit/s beroande på vilket paket man har. Detta är den såkallade basfarten, och här kan man änvanda så mycket man vill.

Om man använt sin toppfartskvot kommer hastigheterna reduceras. Surfning, mejl, IP-telefoni, trygghetslarm och även streaming av musik och film i SD-kvalitet kommer fungera bra ändå.

Alla våra paket inkluderar “Fri Natt”. All nerladdning man gör med sin “toppfartskvot” i perioden mellan 01-06 kommer inte räknas som använt kvot. Denna tiden är perfekt att använda till att uppdatera tablets, mobiler och datorer och även tanka hem filmer man kan kolla senare via offline-mode på t.ex. Viaplay. Har du redan använt din toppfartskvot kommer farten även att vara reducerad under “Fri Natt”.

Toppfartskvoten har 30 dagers sykluser från aktiveringstidpunkten. Toppfartskvoten kommer återställas varje 30:a dag efter aktiveringen och sen i en 30-dagars syklus efteråt. Det går att köpa extrakvoter om man önsker ha en högre fart lite längre, och den är klar till användning bara timmar efter beställning.

Installation

 

Att montera parabolen är veldigt likt installationen av parabol för TV. Instruktioner medföljer både i pappersform och i en DVD som visar hur man gör. Lite förenklat kan man säga att man monterar tallriken, huvudet och fästarmen tillsammans på väggfästet, grovjusterar via kompass eller täckningsappen, och sen kommer utrustningen att “pipa” vilket betyder at man närmar sig goda signal. Vid att finjustera båda horisontalt och vertikalt vid att lyssna efter ljudet tills “pipet” är ljust och sammanhangande kommer man enkelt att få starka och goda signal. Signalstyrkan kommer visas på datoren när modemet har blivit anslutit och signalstyrkan måste vara på över 10dB för att aktiveras.

När justeringen gjorts så skall utrustningen aktiveras. Du kommer ha fått ett SMS från oss med en aktiveringskod som du skal skriva in på datoren under förstegångsinstallationen. Allt i allt tar installationen ungefär 2 timmar. Beräkna 30 minuter till att koppla delarna tillsammans, en timme till justeringen och anslutning av kablar och en halv timme till aktivering och uppdatering av modemet.

Responstid/Latency

På grund av avståndet melan satelliten och parabolen (över 34.000 kilometer), kommer responstiden (även kallad ping, latency eller svartid) vara högre än vid en traditionell anslutning. Responstiden är normalt mellan 600-800 ms och kan påvärka tjänster som krävande online gaming, eller Remote Desktop. Tjänster som streaming, IP-telefoni, skicka och ta emot mejl eller vanlig surfning kommer inte påvärkas.

 

BESTäLL PRIVAT BESTäLL FÖretag